In Nederland en Europa is een aantal steden belangrijk geweest voor ons koningshuis. De Oranjes hebben er gewoond, zijn er geboren, getrouwd of zijn er juist begraven. Hoe dan ook, een aantal steden spelen hierin een belangrijke rol. Wil je weten welke Oranjesteden er zijn? En wat je daar nog van het verleden kan terugzien? Lees dan verder.
Wat zijn Oranjesteden?
Het ontstaan van het koningshuis zoals wij dat nu kennen heeft een lange weg afgelegd. Graaf Wilhelm van Nassau erft in 1544 het prinsdom Orange in Frankrijk. Hiermee krijgt hij de titel prins en heet vanaf dan prins Willem van Oranje-Nassau. Later trouwt hij met Anna van Buren. Hoor jij al 2 Oranjesteden terug in de namen? Deze steden, en ook die sindsdien van belang zijn voor het koningshuis, noemen we Oranjesteden.
Welke steden zijn Oranjesteden?
De Nederlandse steden Breda, Buren, Sint-Maartensdijk, Veere en Willemstad (Noord-Brabant) hebben een belangrijke rol gespeeld in het leven van de Oranjes. Maar ook het Duitse Dillenburg en Katzenelnbogen, Franse Orange, Belgische Diest en Luxemburgse Vianden mogen zich Oranjestad noemen.
Een aantal steden vormt een unie sinds 1963, genaamd de Unie van Oranjesteden. Zij hebben een nauwe band met elkaar, maar ook met het Nederlandse koningshuis en de familie van Oranje-Nassau zelf. De plaatsen Breda, Buren, Orange (Frankrijk), Dillenburg (Duitsland) en Diest (België) horen bij de Unie van Oranjesteden. Nog steeds wordt er gewerkt aan een nauwe stedenband tussen Buren, Diest en Dillenburg.
Hoe zie je de geschiedenis van de Oranjes terug in de Oranjesteden?
In de meeste van de Oranjesteden kun je in de lokale musea ontdekken wat de band met het koningshuis zo bijzonder maakt. Maar ook kun je nog gebouwen, stadsnamen of beelden tegenkomen met een verwijzing naar de Oranjes.
In Dillenburg is de geboorteplaats van Willem I van Oranje. Het kasteel waar hij ter wereld kwam bestaat niet meer, maar wel kun je de Willemstoren bezoeken, die ter ere van hem in 1872 is gebouwd.
Ook Diest voelt zich nauw verboden aan het Nederlandse Koninklijk Huis. Zo is het paar uitgenodigd voor de viering van 800 jaar stadsrechten in 2029. In Diest staat de Sint-Sulpitiuskerk, waar de zoon (prins Filips Willem van Oranje-Nassau) en de vrouw (Anna van Egmond, Gravin van Buren) van Willem I begraven zijn.
Het huwelijk van Willem I en Anna van Egmond is overigens gesloten in Buren, hiermee is Buren een Oranjestad geworden en mag prinses Máxima zich nu nog steeds Gravin van Buren noemen. Ook heeft hier ooit het grootste kasteel van Nederland gestaan, waar ook prins Frederik Hendrik heeft gewoond.
In Breda staat het Kasteel van Breda. Vroeger was dit een groot paleis waar de eerste Oranjes in hebben gewoond.
Hoort Oranjestad (Aruba) ook bij de Oranjesteden?
Ondanks de naam heeft Oranjestad op Aruba niks met de historie van het Koninklijk Huis te maken. De stad, tevens de hoofdstad van het Antilliaanse eiland, heeft in 1824 de naam gekregen. De gouverneur van het eiland, heeft toen bepaald dat dit de belangrijkste stad van het eiland is. De naam is overigens wel een verwijzing naar het Koninklijk Huis.
De term Oranjestad zelf is niet officieel vastgelegd, waardoor er mogelijk nog meer steden zijn die zich zo noemen die niet in dit artikel staan.
Bronnen: Koninklijk Huis, NTR, AD, Wikipedia, Historia. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.