ANWB adviseert om Parijs te mijden tijdens de Olympische Spelen: maar wat moet je weten als je juist wel naar Parijs gaat?

23 juli 2024
3 Min. leestijd

Van 26 juli tot 11 augustus 2024 zijn de Olympische Spelen in Parijs. Daarna volgen van 28 augustus tot 8 september de Paralympische Spelen. In die periode wordt er veel drukte in de stad verwacht, maar ook op de (snel)wegen. Ben je van plan om in die tijd naar Parijs te gaan, of reis je voor je vakantie via de Franse hoofdstad? Dit is een overzicht met waar je rekening mee moet houden.

Waar moet ik rekening mee houden als ik via Parijs naar mijn vakantiebestemming rijdt?

In en rondom Parijs zal het vanwege de Olympische Spelen extreem druk zijn. Sommige banen op de Boulevard Périphérique zijn door het sportevenement afgesloten. Hierdoor kun je veel oponthoud en lange files verwachten. Bovendien vallen de zwarte zaterdagen ook in dezelfde periode. Niet alleen vakantiegangers op doorreis maken gebruik van de ringweg, ook Parijzenaren die de drukte in de stad willen ontvluchten zullen in deze periode via de ringweg Parijs verlaten. Normaal gesproken is de Parijse ringweg al niet rustig, maar dit jaar adviseert de ANWB met klem om de stad helemaal te vermijden. Kies liever voor een route via Le Havre, Reims of via Luxemburg als je naar het zuiden van Europa rijdt.

Wat moet ik weten als ik met de auto juist naar Parijs ga tijdens de Olympische Spelen?

Misschien ben je juist van plan om tussen 26 juli en 9 september 2024 naar Parijs te gaan met de auto (om misschien wel TeamNL te supporten). Weet dan dat veel belangrijke wegen zijn afgesloten. Het gaat om 185 kilometer aan wegen in en om de hoofdstad, zo ook banen van sommige doorgaande snelwegen (A1, A4 en A13). Dit komt omdat de sporters en gasten hier dagelijks worden vervoerd. Bovendien moetende banen ook vrij blijven voor de hulpdiensten. Je mag dus niet op deze gereserveerde banen rijden. Doe je dat toch? Dan kun je een boete van 135 euro krijgen.

Verder is het belangrijk om te weten dat de verschillende activiteiten op bepaalde momenten voor oponthoud kunnen zorgen. Tijdens de openingsceremonie zijn bijvoorbeeld (bijna) alle bruggen in het centrum gesloten. Ook zijn delen van de stad dicht tijdens de marathon, triatlon en andere sportactiviteiten met lange routes.

Waar moet ik rekening mee houden als ik het openbaar vervoer in Parijs neem?

Voor de metro betaal je in de periode van de Olympische Spelen iets meer dan gebruikelijk. Valérie Pécresse, voorzitter van de regionale raad van Île-de-France, zegt dat de prijzen tijdelijk omhoog moeten “om te zorgen dat de Olympische Spelen voor 100 procent toegankelijk zijn met het openbaar vervoer”.

Je betaalt met een speciaal vervoersbewijs ‘Paris 2024’ 16 euro per dag en maximaal 70 euro per week om te kunnen reizen in de regio Île-de-France, waar Parijs bij hoort. Een enkeltje voor de metro kost tussen 20 juli tot 8 september 4 euro, in plaats van ruim 2 euro.

Zijn er in verband met de veiligheid grenscontroles vanwege de Olympische Spelen in Parijs?

Er zijn vooralsnog geen scherpere grenscontroles als je naar Frankrijk reist. Wel geldt nog steeds de hoogste terreurdreiging in het land. Daarom zullen er op de luchthavens in Parijs strengere controles worden uitgevoerd. Er is extra mankracht ingezet om iedereen te controleren. Ook bestaat er een kans dat je wordt gecontroleerd als je Parijs in wilt.

Wil je alvast in de sfeer komen van de Olympische Spelen? Op MAX Vandaag gaan de familieleden van olympische sporters in gesprek met Carrie en Evert ten Napel.

Bronnen: ANWB, ANP, NOS, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!