Vliegtickets kunnen soms behoorlijk in prijs verschillen. Niet voor niets controleer je daarom goed of je niet te veel betaalt voor een vlucht. Toch is het belangrijk dat je je wel aan de regels houdt van een luchtvaartmaatschappij. Zo kun je beter niet doen aan het zogeheten ‘skiplagging’. Wat dit is en waarom je je niet moet laten verleiden om het toch te doen, leggen we hierna uit.
Wat is skiplagging?
Skiplagging betekent dat je een vlucht boekt vanwege de tussenstop of overstap. Je reist expres niet door naar de eindbestemming, omdat de kosten van deze reis in dit geval lager zijn, dan de rechtstreekse vlucht naar de gewenste stad. Het betekent dus dat een vliegtuig na de tussenstop verder vliegt, zonder jou.
Waarom kun je beter geen vlucht boeken vanwege de tussenstop?
Skiplagging is niet per definitie verboden, maar het wordt ook zeker niet aangeraden. Het boeken van zo’n goedkopere vlucht kan voordelig in de oren klinken, maar toch raden we het af om hieraan te beginnen. Luchtvaartmaatschappijen staan natuurlijk niet te springen om vluchten die met lege stoelen op de eindbestemming aankomen. Je kunt daarom je spaarpunten kwijtraken, of een boete krijgen. Een vliegmaatschappij kan zelfs bepalen dat jij geen vlucht meer bij hen kan boeken.
Wat zijn de risico’s van skiplaggen?
Naast de genoemde maatregelen is het skiplaggen natuurlijk ook niet bepaald duurzaam. Doe je het toch? Dan is het van belang dat je alleen met handbagage vliegt, omdat de ruimbagage anders automatisch wordt overgeplaatst naar het volgende vliegtuig. Desondanks heb je altijd de kans dat jouw rolkoffer voorafgaand aan de vlucht alsnog in het ruim mee moet, op het moment dat er te weinig plek is. Ook niet onbelangrijk is het feit dat je geen recht hebt op compensatie als de heenvlucht geannuleerd wordt.
Hoe kan ik zonder skiplagging wel een goedkope vlucht boeken?
Er zijn wel andere manieren om de goedkoopste vlucht te kunnen boeken. Zo kun ben je met vroegboekkorting of een last minute deal soms goedkoper uit. Ook MAX Vandaag legt hier uit op welke zaken je kunt letten.
Bronnen: EUclaim, CNN. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.