Als je op vakantie gaat, kun je op Nederland Wereldwijd het reisadvies van een land zien. Soms geldt een bepaald advies alleen voor specifieke delen in het land. Maar na natuurgeweld of onveilige situaties verandert soms het gehele reisadvies. Hoe wordt dat eigenlijk bepaald?
Hoe zit het met de kleurcodes?
Er is geen richtlijn dat bepaalt wanneer het reisadvies van kleur verandert. Elke kleurcode heeft namelijk zijn eigen reden. Mexico, Frankrijk en Thailand hebben momenteel kleurcode geel. In Mexico vanwege de grotere kans op overvallen. In Thailand om het verhoogde risico op een verkeersongeval. En in Frankrijk door verhoogde kans op terroristische dreigingen.
Maar een land kan ook kleurcode oranje of rood hebben. In het geval van oranje kan de ambassade je mogelijk minder goed helpen als je in de problemen komt. Bij rood is dat niet (meer) mogelijk.
Op deze kaart van Nederland Wereldwijd zie het reisadvies per land. Ook kun je op Nederland Wereldwijd de kleurcodes van de gebieden in een land zien.
Met welke reisadviezen kun je onbezorgd op vakantie?
Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert om alleen naar gebieden af te reizen die groen of geel zijn. Naast je eigen veiligheid, scheelt dat ook in mogelijke kosten. De verzekering kan besluiten eventuele schade niet te dekken, omdat je een risicogebied hebt bezocht. Bijvoorbeeld als je naar een gebied reist met verhoogd risico op overvallen en je wordt beroofd. Maar verandert het gebied van kleur tijden je verblijf? Dan loopt je verzekering nog door, maar meestal tot een beperkte periode. Uiteindelijk is het afhankelijk van welke verzekering je hebt en welke polis of je wel of geen vergoeding krijgt.
Wie bepaalt het reisadvies?
Samen met de ambassade in een betreffend land, wordt het reisadvies bepaald door het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Nederlandse ambassade moet soms in een crisissituatie snel handelen. In dat geval kan het reisadvies binnen een paar uur zijn gewijzigd. Maar als de situatie nog te onduidelijk is, kan het ook langer duren voordat de kleurcode wordt gewijzigd. De kleurcode die een land krijgt is dus mensenwerk.
Bronnen: Ministerie van Buitenlandse Zaken, EenVandaag, NU.nl, archief. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.