Vanaf 5 augustus opnieuw een flitsmarathon door heel Europa: let op je snelheid

04 augustus 2024
2 Min. leestijd

De vorige flitsmarathon lijkt pas net achter de rug, maar de volgende staat alweer voor de deur. In de week van 5 tot en met 11 augustus is het verstandig om je snelheid een keer vaker te controleren. In deze week worden er door heel Europa extra flitsers ingezet.

Te hard rijden gevaarlijk

In ons artikel over de eerste flitsmarathon van 2024 benoemen we dat 23 tot 59 procent van de Europese weggebruikers te hard rijdt. Te hard rijden kan gevaarlijk zijn en (dodelijke) ongelukken veroorzaken. In Nederland is te hard rijden de oorzaak van een derde van alle dodelijke verkeersongelukken.

Zeker op wegen waar ook voetgangers en fietsers komen, is het gevaarlijk om de snelheidslimiet te overschrijden. Als een auto die 35 kilometer per uur rijdt in botsing komt met een voetganger of fietser, overlijdt de voetganger of fietser in ‘slechts’ 5 procent van de gevallen. Bij een snelheid van 48 kilometer per uur loopt dit op tot 45 procent en bij een snelheid van 64 kilometer per uur overlijdt de voetganger of fietser zelfs in 85 procent van de gevallen.

Wanneer is de tweede flitsmarathon?

Van 5 tot en met 11 augustus vindt de tweede flitsmarathon van 2024 plaats. De flitsmarathon is een initiatief van Roadpol, een samenwerkingsverband van politiekorpsen uit 29 Europese landen. Meestal doet ruim de helft van de aangesloten landen mee aan de flitsmarathon. Tijdens de flitsweek in april deden Nederlandse politiekorpsen ook mee. Het is nog onbekend of dat tijdens de tweede editie van 2024  weer het geval zal zijn.

Is een flitsmarathon effectief?

Uit cijfers van eerdere edities blijkt dat er gedurende de flitsmarathon een kwart minder verkeersongelukken zijn. Een Engelstalig onderzoek van een Duitse universiteit beaamt dat het aantal verkeersslachtoffers tijdens een grootschalige flitsactie afneemt, maar geeft ook aan dat het alleen op de korte termijn effect heeft. Zodra de week voorbij is, lopen de snelheden en het aantal verkeersongelukken weer op. Uit de studie blijkt dat het aantal verkeersongelukken 1 tot 3 dagen voor het begin van de flitsmarathon afneemt. Dat komt omdat er in die periode media-aandacht voor is. Het keert echter gelijk na het einde van de flitsweek terug naar het oude niveau.

Bronnen: Archief, AD, IZA. Foto: Shutterstock

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

  • Gjgerda21023
    Gjgerda21023

    Dit is sowieso de eerste keer dat ik hier over hoor/lees. Ik heb hier geen last van (gehad), maar vreemd dat hier, in mijn ogen, te weinig aandacht is besteed.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!