Ga je graag op vakantie naar een camping om daar in een tent te slapen? Dan heb je ’s zomers wellicht regelmatig last van zogeheten plaknachten. Het is dan zo warm en benauwd in de tent dat je maar lastig in slaap valt. Wat kun je doen om deze nachten wat dragelijker te maken?
Wanneer noemen we het een plaknacht?
Er is sprake van een plaknacht, ook wel tropennacht genoemd, als de temperatuur gedurende 24 uur constant op of boven de 20 graden ligt. Het komt in Nederland maar zelden voor dat er wordt voldaan aan de criteria van een officiële plaknacht. In de volksmond wordt de term echter vaak gebruikt wanneer we het warm hebben en flink zweten tijdens het slapen.
In welke landen komen ze het meest voor?
Vasthoudend aan de officiële criteria voor een plaknacht zijn Spanje, Italië, Portugal, Griekenland, Kroatië en Turkije enkele populaire vakantiebestemmingen binnen Europa waar deze het vaakst voorkomen. Plaknachten komen in deze landen vooral voor in plaatsen die aan de kust liggen. In Nederland zijn dergelijke nachten een unicum, maar we kunnen hier desalniettemin last hebben van warme, benauwde nachten.
Tips voor plaknachten op camping
Het is vrijwel nooit fijn slapen tijdens een plaknacht, maar waar je binnen nog voor de nodige verkoeling kunt zorgen, is dat in een tent lastiger. Wel kun je een ventilator meenemen. Laat deze in de tent blazen, al dan niet met enkele ijsblokjes of een bevroren flesje water ervoor. Het kan ook helpen om voor het slapen enkele emmers koud water over de tent heen te gooien. Dat zorgt ervoor dat het tentdoek afkoelt.
Om te voorkomen dat de tent overdag bloedheet wordt, plaats je deze bij voorkeur op een schaduwrijke plek. Als dit niet mogelijk is, kun je de hitte buiten de tent proberen te houden door een schaduwdoek te gebruiken of bewust een lichtgekleurde tent gebruiken. Een lichtere tent neemt de warmte minder op dan een donkere tent.
Je kunt er ook voor kiezen om de tent ’s avonds pas op te zetten als de zon niet meer (zo fel) schijnt en hem ’s ochtends weer af te breken. Het kost wel wat meer tijd om de tent telkens opnieuw op te zetten, maar je slaapt er mogelijk wel beter door.
(Bron: Buienradar, De Telegraaf, Omroep Brabant, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.