Harder rijden dan de matrixborden aangeven? Of een rood kruis negeren? Geen goed idee, voor de veiligheid en je portemonnee

13 mei 2024
3 Min. leestijd

Het kan frustrerend zijn: je snelheid moeten verlagen bij werkzaamheden, terwijl je niemand ziet. Toch is het belangrijk om vaart te minderen als de matrixborden oplichten. Of bij een rood kruis, een baan opzij te schuiven. De aanwijzingen op de matrixborden negeren is niet alleen levensgevaarlijk, het kan je een flinke boete opleveren of zelfs je rijbewijs kosten.

Wat moet ik weten van matrixborden?

Matrixborden zijn elektrische verkeersborden. Ze worden ingezet om onveilige situaties op de weg te voorkomen. Als een bord opgelicht kan dat verschillende redenen hebben. Zo kun je een groene pijl zien, dat betekent dat je deze rijstrook mag gebruiken, of een rood kruis die aangeeft dat je hier juist niet mag rijden. Maar meestal zien we aan de borden hoe hard je op een baan mag rijden, vaak bij files of tijdens wegwerkzaamheden. Er zijn ook andere redenen en symbolen, die legt Rijkswaterstaat hier voor je uit.

Wat zijn de regels bij een rood kruis?

Een rood kruis wordt meestal ingezet bij wegwerkzaamheden of een ongeval. Het is dus van groot belang om van baan te wisselen zodra je het teken boven jouw strook ziet. Blijf je toch rijden? Dan kan dat gevaarlijke gevolgen hebben. Ook als je al voorbij het gevaar bent gereden, die je nog steeds het rode kruis te gehoorzamen. Pas als deze uit beeld is mag je weer de baan op. Dit geldt ook als je een afrit nodig hebt. Zolang er een rood kruist staat mag je er niet rijden.

Tot wanneer moet ik me aan de snelheidslimiet van een matrixbord houden?

Er zijn mensen die denken dat de snelheden op matrixborden adviessnelheden zijn. Maar net als bij de vaste verkeersborden langs de weg, mag je pas na het bord dat aantoont dat de snelheidsbeperking is opgeheven weer de maximumsnelheid rijden. Dit geldt ook bij het verhogen of verlagen van de snelheidslimiet. Pas wanneer je onder een bord doorrijd geldt de nieuwe snelheid. Bijvoorbeeld als de borden waar jij rijdt 50 kilometer per uur tonen, maar die van verderop 70. Je rijdt dan pas 70 kilometer per uur als je er daadwerkelijk voorbij bent.

Hoeveel kost een boete als ik me niet aan de regels op de matrixborden houdt?

Negeer je een rood kruis? Dat kan je duur komen te staan. Een bekeuring kost minimaal 240 euro en de officier van justitie bepaalt de hoogte, omdat de boete onder het strafrecht valt. Ook speciale weginspecteurs mogen op een proces verbaal uitschrijven als je door een rood kruis rijdt.

Voor het te hard rijden bij een snelheidsbeperking van een matrixbord, gelden de gebruikelijke straffen voor harder rijden dan de maximumsnelheid.

 

 

Wil je meer weten over de regels van matrixborden? Rijkswaterstaat legt het voor je uit:

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Bronnen: NOS, ANWB, Rijkswaterstaat, Veilig Verkeer Nederland, AutoWeek. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!