Goed voorbereid op autovakantie? Neem je reservesleutel mee

30 juli 2023
3 Min. leestijd

Ben je na een lange autorit eindelijk op de vakantiebestemming, raak je na een paar dagen de autosleutel kwijt. Je zal niet de eerste zijn die het overkomt. Om dit en ander leed te besparen is het raadzaam om altijd een reservesleutel op zak te nemen. Zo kan het verliezen van een sleutel de vakantiepret niet bederven.

Vast in het buitenland

Vakantiegangers krijgen regelmatig te maken met sleutelproblemen. Een autosleutel kan kapot gaan, gestolen worden of simpelweg kwijtraken. Ben je in een ander land? Dan kun je niet naar huis voordat je de auto weer openkrijgt. Met een goede voorbereiding kun je dit voorkomen, namelijk: neem je reservesleutel mee.

De meest voorkomende sleutelproblemen

Het gebeurt regelmatig dat vakantiegangers door sleutelproblemen geen toegang meer hebben tot hun auto. De meest voorkomende problemen zijn:

  • Het nat worden van de sleutel
  • De sleutel gaat kapot
  • De sleutel raakt kwijt
  • De sleutel wordt gestolen

Belangrijk is ook dat je goed oplet om jezelf niet buiten te sluiten. Wanneer je de auto op slot doet en de achterbak sluit, gebeurt het wel eens dat de sleutels nog in de auto liggen.

Oplossingen om de sleutel te maken en/of vinden

Voor sommige van de bovenstaande problemen is er een (snelle) oplossing. Je kunt bijvoorbeeld een natte sleutel in droge rijst leggen (rijst absorbeert water) of laten opwarmen door de zon. Heeft jouw sleutel een afstandsbediening en is deze kapot? Vaak zit er toch stiekem een sleutel verstopt in de behuizing. Je kunt dan alsnog de auto openmaken. Wel zit het sleutelgat soms weggestopt achter een klepje op de auto. Deze zul je eerst nog moeten vinden.

Sleutel kwijt of toch gestolen?

Ben je de sleutel kwijt, maar weet je zeker dat hij ergens in de buurt moet zijn? Met deze tips weet je misschien weer waar je hem hebt gelegd. Wanneer de sleutel niet meer te vinden of gestolen is, moet je meteen aangifte doen bij de lokale politie. Ook al weet je niet zeker of er sprake van diefstal of vermissing is, met het doen van aangifte is er bewijs voor de politie. Dat helpt als de sleutel achteraf toch gestolen blijkt te zijn en iemand onterecht jouw sleutel bezit en erger nog, met jouw auto er vandoor gaat.

Wat zijn de kosten en wat dekt de verzekering?

Of jouw verzekering de schade dekt, is afhankelijk van de situatie. De kans dat je bij het verliezen van de sleutel een vergoeding krijgt is niet zo groot, in tegenstelling tot bij een gestolen sleutel. De kosten van een nieuwe sleutel kunnen sterk variëren. Bij een dealer ben je vaak duurder uit (tussen 200 en 300 euro), dan bij een autosleutelspecialist (tussen 50 en 150 euro).

Ligt de reservesleutel nog thuis?

Ben je nog net op de bestemming, maar ben je de sleutel kwijt of is hij kapot? Dan is het het overwegen waard om hem vanuit huis te laten opsturen door bijvoorbeeld een familielid, vriend of je buren. Ook kan de wegenwacht in sommige gevallen wat voor je betekenen. Neem in ieder geval contact op met de alarmcentrale van de autoverzekering.

Ben je op vakantie en weet je niet meer waar de auto geparkeerd staat? Met deze tips vind je je auto gelijk weer terug.

Bronnen: ANWB, BNNVARA, Omroep Brabant, Allianz Direct. Foto: Shutterstock.

Reacties

Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste vakantienieuws, leuke uitjes en handige reistips? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!