Of je nu vaak of helemaal nooit wandelt: iedereen kent het Pieterpad. Het wandelpad dat van Groningen naar Maastricht loopt is het bekendste langeafstandspad van Nederland. Opmerkelijk is dat er 40 jaar lang geen officieel eindpunt is geweest. Maar nu het pad zijn jubileum viert, is deze er alsnog gekomen.
Einde al 7 jaar in zicht
Natuurmonumenten heeft het Pieterpad vanwege het 40 jarig jubileum nu een eindpunt cadeau gegeven. Het 500 kilometer lange pad had dit de 1e 33 jaar nog helemaal niet. Pas na die tijd is er wel een plek bepaald, maar daar is pas in 2023 een duidelijke markering van. Na de lange wandeling (die vaak in etappes wordt afgelegd), is het voor veel van de wandelaars een teleurstelling dat er geen echt eindpunt aanwezig was voorheen.
De route van het Pieterpad
De langeafstandswandeling begint in Groningen bij Pieterburen en eindigt bij de ENCI-groeve in Maastricht. Natuurmonumenten is beheerder van het Limburgse natuurgebied en de mergelgroeve Sint-Pietersberg. De natuurbeheerder heeft een grote schilderijlijst laten ontwerpen en die op de finishlijn op de top van de berg geplaatst. Voor de lijst staat een paal waarop wandelaars hun telefoon kunnen plaatsen, zodat ze na het behalen van de finish een selfie kunnen maken met de Sint-Pietersberg op de achtergrond.
Ontstaan van het lange wandelpad
Tussen 1978 en 1983 liepen de 2 vriendinnen Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens uit Groningen als 1e de route. Zij besluiten om de door hen afgelegde route uit te geven, waarna het onwijs populair wordt. De Stichting Pieterpad zorgt ervoor dat de route en de routebordjes onderweg actueel blijven.
Het Pieterpad is niet de langste
Het Pieterpad is niet het langste wandelpad van Nederland, dat is namelijk het Kustpad. Wél is het 500 kilometer lange pad het bekendste wandelpad van Nederland. Ben je benieuwd naar andere mooie wandelpaden? Die kun je terugvinden op onze site.
Bronnen: ANP, Pieterpad, NOS. Foto: Shutterstock.
Reacties
Wil jij iets delen over dit bericht? Maak gemakkelijk jouw account aan of login om te reageren.